Voor wie welk e-commerce platform?

Voor wie welke e-commerce platform?

Ik krijg vaak de vraag, is Magento, Shopify of Shopware voor ons een goede keuze?

Natuurlijk zijn dat prima e-commerce platformen, maar ik kijk liever eerst naar de klant en zijn uitdagingen om tot bepalen welke e-commerce oplossing het meest geschikt is:

  • Succesvol, innovatief en leider in marktsegment: zij hebben nood aan een technologisch fundament voor hun business model en competitieve positie, met als doel de toekomstige groei vooruit te duwen.
    e-Commerce frameworks: Spryker, OroCommerce,…
  • Online handelaars met minder dan 100 orders per dag en kleiner budget. Voor hen zijn e-commerce platformen prima oplossingen. Ze hebben een stevige reputatie, massa’s extensies, een grote community en zijn zeer krachtig met veel functionaliteit.
    e-Commerce platformen: Magento, Shopware,…
  • Voor de kleine of startende webwinkel zijn er prima cloud oplossingen waarvoor developers of design team niet nodig zijn en ook een veel kleiner budget vragen. Bovendien kan je heel snel starten omdat het cloud oplossingen zijn.
    e-Commerce cloud oplossingen: Shopify, LightSpeed,…
  • Voor de offline giganten voor wie een webwinkel eerder een zijproject is, stel ik voor om te kijken naar SAP, Microsoft of IBM. Als online een optie is, Demandware of Salesforce Commerce Cloud

Let op, iedere case is veel complexer en vraagt meer aandacht en verfijning dan bovenstaande ruwe richtlijnen. Wel is het nuttig dat we allemaal over hetzelfde spreken.

Wat is nu het verschil tussen e-commerce platform, framework en stack?

eCommerce stack, de bouwdoos

Alle tools die je nodig hebt om online succesvol te verkopen.

e-Commerce platform, de oplossing

Dat kan zijn software of een cloud service.

Magento en Shopware is een software die je kan downloaden, helemaal gratis want ze hebben beiden een open source community edition, maar ook beschikbaar als enterprise editie met rechtstreekse support van de maker zelf of als een service in de cloud.

e-Commerce framework, het fundament

Dit bevat meestal een e-commerce platform en extra uses cases waarop je verder kan bouwen. Dit kom je vaak tegen bij B2B, maar bijvoorbeeld ook bij verkopen in de wagen  (connected cars ), met de stem (voice commerce) of thuis (denk maar aan Alexa van Amazon).