B2B eCommerce

B2B Trends

De klant verwacht veel meer

En B2B loopt achter, daarom dat er nog zoveel groeipotentieel is met digitaal. B2B bedrijven beschikken nu over de technologie die hen toelaat om met digitaal op die verwachtingen snel in te spelen.

Omnichannel sowieso

De typische B2B klant gebruikt 6 kanalen in zijn customer journey, die moeten wel naadloos op elkaar afgestemd zijn.

B2B Trends 2020

  1. Progressive Web Apps staan klaar om door te breken
  2. B2B Voice Commerce: nu nog in de kinderschoenen, weldra alom
  3. De glazen bol met slimme data laat toe om in de toekomst te kijken: predictive shopping experiences
  4. Amazon Business groeit snel en meer marktplaatsen voor niches
  5. Doorbraak Virtual reality en augmented reality, wel eerder functioneel

Vlaamse KMO’s kunnen snel schakelen

Technologie is niet meer de drempel die een KMO weerhoudt om te kunnen concurreren met buitenlandse giganten. Wel is het zo dat de Vlaamse KMO vaak nog een heel traject heeft af te leggen in de digitale transformatie.

2020 gaat het jaar zijn dat de Vlaamse KMO voluit gaat voor digitaal, want enkel zo is een duurzame toekomst mogelijk en de kansen liggen in B2B voor het grijpen. Het moment is nu!

KMO-groeisubsidies van de Vlaamse Overheid

Ben je een Vlaamse KMO die zich bevindt op een kantelmoment in digitaal? Polaris kan je helpen.

Voor meer info: Vlaio KMO-groeisubsidie

B2B eCommerce typische kenmerken

Self-service voor zakelijke klanten

Vooral in grotere bedrijven komt het vaak voor dat meer dan één medewerker bevoegd is om goederen te kopen. Elke werknemer heeft mogelijk toegang tot een specifiek quotum en krijgt extra speciale rechten en rollen. Complexe hiërarchieën van deze aard kunnen eenvoudig voor elke klant worden geconfigureerd.

Rechten en rollen

De uitgebreide functie voor rechten- en rollenbeheer biedt klanten de mogelijkheid om de rechten van hun eigen medewerkers met hoge precisie te specificeren en te beperken. Op deze manier kunnen individuen worden gesorteerd op basis van hun rollen. Een bekend voorbeeld is de rol “Beheerder”, die alle rechten heeft, en de rol “HR-manager”, die de records van nieuwe werknemers mag maken en bewerken. Het is ook heel eenvoudig om rollen te maken die de verantwoordelijkheid voor budgetten bepalen.

Vanwege de hiërarchische rollen organisatie kunnen verantwoordelijkheden binnen het bedrijf duidelijk worden onderscheiden. Er kan bijvoorbeeld worden gedefinieerd dat een werknemer alleen werknemers kan beheren die hun ondergeschikte zijn.

Goedkeuringsprocedure

Een goedkeuringsproces regelt de hoeveelheid geld die een individu kan gebruiken bij het plaatsen van een bestelling. Als ze een vast bedrag hebben, mogen ze vrij kopen tot hun budget is overschreden. Als ze overgaan, wordt de bestelling ter goedkeuring naar hun leidinggevende gestuurd, die vervolgens de bestelling moet controleren en de optie heeft om deze te bewerken of een opmerking achter te laten. Dit proces kan verder worden verfijnd door het te beperken tot producten, categorieën of prijzen.

Quota en kostenplaatsen

Naast budgetgoedkeuringen is er ook een functie voor quotabeheer. Dit is nodig omdat bedrijven vaak andere (sub) organisaties bevatten die een specifiek orderquotum hebben. Dit orderquotum kan bijvoorbeeld voor afdeling X worden gedefinieerd voor een jaar. Quota kunnen worden gekoppeld aan het fiscale jaar van de klant en automatisch worden vernieuwd zodra de gedefinieerde periode is verstreken. Zodra het quotum van de afdeling is bereikt, kunnen er geen bestellingen meer worden geplaatst.

Klanten hebben de mogelijkheid om kostenplaatsen toe te wijzen, waardoor hun werknemers transparant bestellingen kunnen plaatsen. De manager van de kostenplaats ontvangt automatisch een waarschuwingsmail zodra het budget voor zijn afdeling is overschreden.

Klantspecifieke prijzen

Prijzen en voorwaarden op maat van specifieke klanten zijn de regel, vooral in het B2B-segment. Bied daarom interfaces aan waarmee individuele prijzen per debiteur kunnen worden ingevoerd. Met deze interfaces kunnen ook projectspecifieke verbindingen worden gemaakt met enterprise resource management systemen of andere prijs databases. Live prijsvragen kunnen ook op aanvraag worden geïntegreerd.